Oglądalność

Galeria zajęła miejsce Plebanii. Galeria handlowa oczywiście. Zaplecze kościoła, do którego zaglądali już chyba tylko emeryci, zastąpione zostało rozległym atrium, które ma przyciągnąć młodych i dynamicznych. Nowe wnętrze jest zaprojektowane w stylu loft – stara cegła klinkierowa kontrastuje ze szklanymi witrynami, nowoczesnymi meblami i gładką posadzką. Galeria została wybudowana w studiu ATM we Wrocławiu. Jest dotychczas największą tego typu scenografią wykonaną dla polskiego serialu.

TVP 1, które dziś wyemituje pierwszy odcinek Galerii, spełnia tym samym swoją misję. Oświeca nas, że oto miejsca, które dotychczas rozumieliśmy jako zło urbanistyczne, mogą być ośrodkami kultury, wymiany uczuć, tłem wartościowych dialogów i teatrem życia. Galeria już jednoznacznie kojarzyć się będzie ze sklepami, nie ze sztuką, której mało kto potrzebuje. W kontekście ostatniej kampanii zachęcającej do płacenia abonamentu, można przypuszczać, że jest to jedyna galeria finansowana z pieniędzy publicznych. Pomysł jest jak sen szkatułkowy: oto sztuczne uliczki i placyki z malli handlowych zostały sztucznie odtworzone w studiu filmowym.

Najwyraźniej dobra architektura jest jak programy telewizyjne wybierana wg kryterium oglądalności.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: